8 Februari 2013

SAMBUNGAN IMKK DR AZIZAN OSMAN 2013

Assalamualaikum,kita kembali lagi untuk sambungan coretan pengalaman saya semasa atau selepas balik Seminat IMKK Dr Azizan Osman pada 1-4 Februari 2013 yang lalu

Berapakah sumbangan atau berapakah yang anda bayar untuk diri sendiri setiap bulan selepas mendapat pendapatan hasil kerjaya tetap sama ada sektor kerajaan/swasta/perniagaan/sub perniagaan yang anda ceburi?

Di sini serba sedikit apa yang di cadangkan DAO yang amat menarik dan best untuk dipraktik..Alhamdullillah,saya dah praktikkan teknik ini sebelum ini namun mungkin kurang percen/tabung tak cukup sampai 6 dan sebagainya..

1.Belajar menabung untuk pengurusan wang diri sendiri..Ada 6 jenis tabung.Kena wujudkan..
-Tabung Financial Freedom Account(10%)-
-Tabung Long term saving for spending(10%)-Cth FD,Unit Trust,Takaful,
-Tabung Necessity(55%)-bil-bil/komitmen bulanan
-Tabung Education(10%)-diri sendiri
-Tabung Contribution/sedekah-(5%)
-Tabung Travel/Bawa anak bini makan2,bercuti(10%)

2.THE POWER OF EMOTION
-Banyak betul kalau nak citer pasal the power of emotion ni..Tapi memang topik yang sangat2 menarik.
-Antara kata-kata SENTAP DAO:
-How u do anything..is how u do everything!..
-Orang yang nak,emotion dia sangat tinggi,orang yang tak nak kita cucuk pun tak jadi
-Kunci hubungan yg luar biasa ialah emosi.
-Emosi boleh bina perniagaan,emosi boleh hancurkan perniagaan.
-Kalau layanan di bank macam hawau..kita rela pegi ke bank lain..

3.Belajar THE POWER OF HUMAN PSYCHOLOGY. Ada 6 jenis EMOSI..
-The need of certainty
-Uncertainty
-Significance
-Connection/Love
-Growth
-Contribution

Ayat Power DAO:
1.Bila ada connection dgn love,vibration dia lebih besar
2.Orang yg komplen,tidak ada kasih sayang
3.Orang yang ada kasih sayang, tak akan komplen..
4.Belajar buat Feel Good Statement-Programkan isteri dan anak kita
5.Belajar buat visualization for objektif/matlamat anda dalam hidup

Terima kasih Dr. Azizan Osman. Semoga Allah permudahkan perjalanan rezeki tuan, dan semoga Allah permudahkan segala usaha tuan untuk menyampaikan ilmu yang bermanfaat kepada orang ramai, untuk menjadi lebih kaya dan berjaya.
Kaya dan berjaya, dunia akhirat..Insya Allah...


Tiada ulasan:

Catat Komen

[Reply to Comment]