19 Ogos 2013

Financial Freedom Account( FFA)

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Seperti saranan tabungan cara jutawan Dr Azizan Osman, FFA adalah salah satu jenis akaun dari 6 akaun yang perlu ada pada diri individu dalam hal mengurus tadbir kewangan masing-masing.

Di sini saya ingin kongsikan satu daripada 6 jenis akaun iaitu tabungan Financial Freedom Account. ( Selepas ini di sebut FFA)

Berapakah jumlah amaun tabungan anda untuk dana masa depan anda dan keluarga kelak? Apakah fokus anda pada FFA 5 thn dari sekarang? 10 tahun?20 tahun? Contohnya: Jumlah cash di akaun dalam RM 1 Juta..

Saya boleh bantu anda andai anda berminat membuat simpanan FFA dan dalam masa sama kekayaan perniagaan dan kerjaya dilindungi. Faham ke Faham?

Sekiranya berminat membuat simpanan secara bulanan dan dilindungi dari risiko,Sila tinggalkan Nama penuh,alamat dan no telefon untuk dihubungi dan berapa amaun bulanan pilihan anda sendiri.
Insha Allah,saya akan hubungi anda dengan segera.

Ridzuan Ismail
Financial Fund Manager
019-4666581
FACEBOOK -Mohd Ridzuan Ismail
FANPAGE- Pakar Simpanan Pendidikan Kanak-Kanak, Kad Rawatan dan Simpanan Haji dan Umrah
[Reply to Comment]

18 Ogos 2013

Peminjam PTPTN Bakal Disenarai Dalam CCRIS

Salam hormat para pembaca sekalian,

Perhatian kepada semua yang sedang menuntut atau yang telah selesai meminjam PTPTN, mungkin berita tidak baik ini tidak menyenangkan dan mungkin ini tindakan yang drastik yang boleh menyebabkan para graduan akan terjebak ke kancah keberhutangan. Di cadangkan satu Jawatankuasa Pemandu Kementerian Pelajaran membincangkan isu ini dan menkaji supaya semua pihak ‘win win situation’..bukan untuk menghukum..

Pada pendapat saya,bukan semua berdegil dan liat hendak membayar tetapi mungkin masalah lain yang boleh dihalusi para graduan yang mungkin mengalami situasi lambakan graduan mendapat pekerjaan, dan yang masih menggangur.
Ini menyebabkan para graduan yang terdiri daripada mereka yang berhasrat bekerja sendiri yang memerlukan modal untuk memulakan perniagaan sukar memohon pinjaman bank akibat telah disenarai hitamkan dan menyebabkan situasi ini bertambah parah dan tiada jalan penyelesaian.
Semoga ada langkah penyelesaian sebelum mengambil tindakan melulu begini..

Sumber BERNAMA

Bermula bulan Ogos 2013, Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan bekerjasama dengan Bank Negara untuk menyenaraikan peminjam PTPTN dalam Sistem Rujukan Maklumat Kredit Berpusat (CCRIS).

Menurut Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh, mereka yang belum lagi membuat pembayaran balik pinjaman dengan PTPTN akan berhadapan dengan kesukaran untuk memohon pinjaman.
Bagaimanapun, beliau berkata ini bukan satu perkara yang perlu dibimbangkan oleh para graduan.

“Sistem ini berkuatkuasa kepada mereka yang enggan membuat pembayaran balik pinjaman mereka,” kata Idris pada sidang media selepas menghadiri jamuan Rumah Terbuka PTPTN.
Beliau menambah mereka yang tidak dapat membuat pembayaran balik pinjaman boleh mengadakan perbincangan dengan PTPTN untuk mengemukakan satu jadual pembayaran balik yang baru.
Ini bagi membolehkan nama mereka tidak disenaraikan dalam pangkalan data CCRIS.

Mereka yang berjaya membuat pembayaran balik pinjaman mereka sekaligus sebelum 30 September ini akan menikmati diskaun sebanyak 20 peratus.


[Reply to Comment]

15 Ogos 2013

KESIMPULAN TENTANG MEDICAL CARD TERBAIK

 SAMBUNGAN ARTIKEL SEBELUM INI

MORAL

Tak kira lah anda seorang kakitangan awam atau swasta sekalipun, tak semua services/ubat disediakan oleh pihak hospital awam. Semasa anda sihat walafiat, anda anda pilihan untuk mendapat coverage atau tak. Tapi kalau anda dah sakit, syarikat insuran ada hak untuk tidak memberi anda coverage. 

Di Maa Takaful, miliki lah Smart Medic 200 kami yang tiada Ko-Takaful. Anda tak perlu nak perabis duit 10% ko-takaful. Dalam kes di atas, pesakit ni xperlu keluar duit RM500++ kalau dia dah pun miliki Smart Medic 200..

Time employment, memanglah majikan yang cover medical bills anda. Tapi anda tak boleh gerenti yang anda boleh bekerja di syarikat tu sampai pencen. Along the way sure ada cabaran/isu yg akan melanda. My advice, juz be prepared. wallahu'alam...

Medical Card boleh dibeli ketika sihat, tapi digunakan ketika sakit..
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


Pertanyaan lanjut atau permohonan bolehlah hubungi saya atau sms 019-4666581 ( En Ridzuan) dengan meninggalkan nama,no telefon untuk saya hubungi semula untuk free consultation..

[Reply to Comment]

13 Ogos 2013

Tabung Simpanan Financial Freedom Account ( FFA)

  • Salam hormat tuan/puan

    Terima kasih kerana sudi memnerikan sedikit masa dalam menambah pengetahuan kewangan dan berkeinginan untuk mencapai kejayaan besar dalam hidup. Sebelum itu,anda perlu jelas tentang matlamat anda untuk mencapai kejayaan besar dalam hidup,sama ada untuk kerjaya,perniagaan,kewangan,kesihatan,ke­ luarga,pendidikan ataupun sosial.

    Nah,di sini saya ingin kongsikan tentang matlamat penting anda untuk kewangan anda.. Sama ada bebas kewangan,poket tidak bocor,pandai urus tabungan dsb. Kewangan tidak terjamin malah sekiranya kita mempunyai kerja tetap sekalipun andai tidak bijak mengurus kewangan dengan betul akan juga mempunyai tahap kewangan tidak baik. Semua orang mampu buat sebenarnya kerana seharian hidup kita berurusan dgn wang. Betul kan?
    Jadi adalah baik kita menjadi pemberi dan dalam masa yang sama menerima dengan baik,apa sahaja bukan sahaja kewangan malah kasih sayang,sosial mahupun hubungan kita dengan Maha Pencipta..

    Ok..Bagaimana untuk berubah diri dan hidup kita? Mulakan dgn FFA..(selepas ini di singkatkan dari Financial Freedom Account)

    Berapakah jumlah amaun tabungan anda untuk dana persaraan kelak? Apakah fokus anda pada FFA 5 thn dari sekarang? Contohnya: Jumlah cash dalam RM 1 Juta..

    Saya boleh bantu anda andai anda berminat membuat simpanan FFA dan dalam masa sama kekayaan perniagaan dan kerjaya dilindungi. Faham ke Faham?

    Tips 1

    Baik..saya tak memaksa anda jikalau anda perlu simpan dahulu hasil pendapatan sebelum berbelanja..ini cara yang paling berkesan dan masa sama mlatih kita mengikat kewangan kita pada FFA sebelum berbelanja 10% sahaja minima dari pendapatan bulanan contoh Rm 2000 sebulan maka anda dapat menyimpan untuk setahun Rm 24,000..

    Tips 2

    Anda perlu menentukan berapa nilai perlu bayar untuk mencapai matlamat anda.. Saya hanya bercerita tentang Simpanan TIDAK Pelaburan. kerana pelaburan ada risiko tertentu melainkan ilmu perlu cukup terlebih dahulu. Saya cadangkan Rm 3 sehari bersamaan Rm90 dan digenap menjadi Rm 100/ sebulan sebagai permulaan..
    Andai anda mahukan tabungan FFA anda tinggi dalam 5 tahun dan dalam masa sama Dilindungi Risiko mengapa tidak kan? Saya tidak gemar membandingkan dengan dana pelaburan kerana kita selalu berharap dividen atau bonus naik setiap tahun,tetapi tidak memikirkan andai berlaku sesuatu pada kita contoh kemalangan,menghidap kanser@kecelakaan bagaimanakah simpanan kita setiap bulan andai tidak di cover simpanan itu? ......... Segala simpanan habis akan dikeluarkan untuk bertarung dengan situasi yg tidak dingini itu.. Jadi matlamat asal akan berkubur dan tidak berjaya.. .........

    Saranan saya;

    Sekiranya berminat membuat simpanan secara bulanan dan dilindungi dari risiko,Sila tinggalkan Nama penuh,alamat dan no telefon untuk dihubungi dan berapa amaun bulanan pilihan anda sendiri.
    Insha Allah,saya akan hubungi anda dengan segera.
    20 orang terawal yg berjaya dalam membuka akaun ini akan mendapat hadiah esklusif dari saya.

    Sekian

    Ingat lagi pada istilah ini? ' I deserve to be Rich because I Add Value to other People Lives'..
    Jumpa lagi..
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

    Mohd Ridzuan Ismail
    019-4666581
    Financial Consultant
[Reply to Comment]

KAD PERUBATAN SMARTMEDIC 200 TERBAIK DI MALAYSIA 100% DITANGGUNG

Dulu Smart Medic 100, Kini SMART MEDIC 200

 

Medical Card (Kad Perubatan ) Smart Medic  200
Menawarkan anda kemasukan hospital yang dijamin dan menguruskan segala bil-bil perubatan sejurus selepas anda keluar dari panel hospital kami. Smart Medic 200 memberikan anda dan keluarga anda satu ketenangan dengan perlindungan yang komprehensif dan berkualiti terutama sekali bila anda memerlukannya.

Kelayakan
Sesiapa sahaja yang berumur di antara 30 hari sehingga 59 tahun yang mempunyai tahap kesihatan yang baik.

Tiada Co-Takaful untuk Umur 17tahun dan ke atas
ko-takaful bermaksud caj-bersama yang dikenakan ketika warded ke dalam hospital. Biasanya syarikat insuran/takaful yang lain akan cover  90% daripada total bil hospital, bakinya pesakit akan tanggung kos 10%.

contoh;
Jika total hospital bil anda berjumlah RM 4500, anda terpaksa bayar cash / swipe credit card RM450(10%) semasa check-out. bukankah ini sedikit sebanyak agak membebankan pesakit? walaupun saya pasti anda telah add-on rider elaun harian hospital, tetapi anda aware tak yang rider ni bukan free, tapi dikenakan tabarru' (service charge) yg semakin tinggi mengikut usia ?

Dengan Smart Medic 200, anda tidak perlu lagi mengeluarkan extra cash apabila masuk wad. 100% bil akan ditanggung oleh MAA Takaful selagi mengikut terma & syarat kontrak. sila rujuk pada bahagian NOTA paling bawah entri ini atau hubungi saya untuk info lanjut :-)



Unlimited Lifetime Limit
Ya. Smart Medic tidak mempunyai had seumur hidup. Cuma penggunaan tertakluk pada had tahunan sahaja.
Contoh,
jika anda subscribe Smart Medic 200 PELAN 2 pada 1 Mei 2013, had tahunan anda ialah RM100,000. Definasi Tahunan ialah dari 1 MEI 2013 hingga 1 MEI 2014.

Kad Perubatan 'Mampu Milik'
Kad perubatan ini boleh dimiliki dengan kadar serendah RM50/sebulan. MAA Takaful Smart Medic 200 ini menawarkan 5 Pelan mengikut kesesuaian dengan kemampuan anda untuk perlindungan yang optimum. Sila rujuk jadual di bawah.

 

to zoom, right click -- open in new tab

*1. Caruman yang dinyatakan adalah tidak dijamin. Sila rujuk kepada ‘Summary Information Sheet’
untuk keterangan lanjut mengenai jenis-jenis caruman.

2. MAA Takaful Berhad mempunyai hak untuk menyemak kadar caruman apabila tiba masa pembaharuan dengan memberi notis dalam masa sembilan puluh (90) hari notis bertulis kepada peserta.

Kemasukan ke Panel Hospital Menjadi Lebih Mudah
Anda cuma perlu tunjuk kad perubatan anda di kaunter hospital dan pihak mereka akan auto-link dengan MAA Takaful untuk cek sama ada kad anda 'aktif' atau tidak. Kalau semua cun, anda akan diwadkan ke bilik yang mengikut pelan yang diambil. terdapat 94 panel hospital di seluruh negara. Untuk senarai penuh hospital panel, sila klik sini.

Jaminan Pembaharuan
Guarantee renewal  hingga umur 80 tahun. Maksud guarantee renewal ialah jika anda mula memiliki Smart Medic pada 2009, pada 2010 anda dimasukkan ke hospital akibat kanser. anda menggunakan Smart Medic 200 untuk rawatan dan pembedahan. pada tahun 2011, pihak takaful wajib cover segala kos rawatan perubatan baru yang berkaitan dengan penyakit kanser yang anda hidapi pada 2010 lalu tanpa sebarang sekatan.

Profit Sharing
Lebihan keuntungan (surplus sharing) pada akhir tahun (jika declare pd tahun itu) akan dikongsi di antara peserta dan MAA Takaful mengikut nisbah 50:50. Cool kan?!

Smart Medic 200 adalah produk MAA Takaful
Medikal kad ini adalah produk sepenuhnya dari MAA Takaful. Ini bukan produk third-party. so, anda tak perlu risau kerana kad ini di'back up' oleh MAA Takaful Berhad. 





Kad Perubatan 'Stand Alone'
Smart Medic 200 boleh dibeli secara tunggal (Stand Alone) atau ditambah sebagai rider dalam Takafulink. Medikal kad 'Stand Alone' boleh dibeli jika anda telah pun memiliki atau tidak mahu membeli takafulink. Ia juga sesuai pada mereka yang mahukan perlindungan perubatan (medical coverage) mampu milik.

Khairat Kematian Yang Tinggi
Waris akan menerima RM 5000 untuk uruskan pengebumian.

Anda Dilindungi Walaupun Berada di Luar Negara.
Yup! Dont worry! Medical card MAA takaful bertaraf international.
Program Bantuan Perubatan Antarabangsa – pemindahan perubatan kecemasan, penyeliaan penghantaran balik dari segi perubatan, penghantaran ubtat yang tidak boleh didapati di pasaran tempatan, penghantaran balik mayat, kepulangan anak-anak tanggungan, 24 jam khidmat bantuan untuk rujukan perubatan dan sebagainya.
• Bantuan Perjalanan*** - menyediakan maklumat berkaitan inokulasi, keperluan visa, bantuan penemuan kehilangan bagasi, dokumen dan barang-barang persendirian, maklumat cuaca, maklumat pertukaran asing, aturan dan informasi penerbangan, rujukan perundangan, rujukan penterjemah dan penyampaian mesej kecemasan.
• Bantuan Kereta***- penundaan kecemasan 24 jam dan pembaikan kecil di tepi jalan, bantuan kereta.
sewa, bantuan urusan penginapan hotel dan rujukan kepada pusat-pusat perkhidmatan yang lain.
• Bantuan Kediaman***- perkhidmatan membaiki paip, tukang cuci, pembaikan am dan kawalan serangga perosak.

Elaun tunai bagi admission ke hospital kerajaan*

Kepada pesakit yang masih juga nak diwadkan di hospital kerajaan(maybe sebab beliau or famili adalah pekerja sektor awam or dekat dengan rumah) anda still boleh guna Smart Medic 200. Hospital-hospital awam bukanlah panel hospital kami. Oleh itu, anda terpaksa membayar bill hospital dari poket anda sendiri terlebih dahulu dan  claim semula dengan kami. Bahkan Maa Takaful akan memberi anda angpau (elaun hospital) dari RM50 hingga RM85 sehari. Ingat, medikal kad anda adalah Bebas ko-Takaful, 100%** hospital bil MAA yang tolong setelkan.
* tertakluk pada kelayakan dan faedah had pelan.
* tidak termasuk hospital admin fees. average admin fees hosp swasta di sekitar Lembah Klang adalah antara RM20-RM50 sahaja.

Tax Relief
Rasanya takde sesapa pun yang suka bayar income-tax.Alang-alang dah wajib kena bayar tax, better fully utilise tax relief ni,kan? :-)
Pelepasan cukai sebanyak RM3,000 setahun untuk medikal kad.




Info Tambaha
Kad SMART MEDIC 200 dikira Tamat/Batal jika:
•    Caruman tidak dibayar lebih dari 31 hari selepas(lapsed) tarikh bayaran sepatutnya.
•    Pemegang polisi kad telah mencapai umur 80 tahun.
•    Selepas bayaran Khairat kematian.
•    Jumlah faedah yang dibayar kepada Orang Yang Dilindungi telah melebihi Had Seumur Hidup.
•    Penamatan tempoh sijil asas (terpakai untuk sijil rider sahaja).

Pengecualian ( Exclusion )
•    Penyakit sedia ada.
•    Penyakit tertentu yang berlaku dalam tempoh 120 hari pertama bagi perlindungan yang berterusan.Sesiapa sahaja yang menetap di luar Negara lebih daripada 90 hari berturut-turut, yang mana sijil masih lagi aktif.
•    Apa-apa keadaan perubatan atau fizikal yang berlaku dalam tempoh 30 hari pertama perlindungan.
•    Kecederaan diri-sendiri dan perbuatan yang menyalahi undang-undang.
•    Peperangan, mogok dan rusuhan(Bersih 2.0).
•    Sebarang operasi kegiatan ketenteraan atau bersenjata.
•    Kehamilan, Keguguran kandungan atau kelahiran anak.
•    Gangguan mental(meroyan) atau saraf.
•    Penyalahgunaan alkohol dan dadah atau yang berkaitan dengannya.
•    Pembedahan kosmetik, elektif atau plastic, ataupun keabnormalan atau kecacatan kongenital.
•    Rawatan pergigian kecuali diperlukan kerana kecederaan akibat kemalangan.
•    Pemeriksaan rutin kesihatan dan apa-apa pemeriksaan yang tak melibatkan kemasukan ke hospital.
•    Rawatan yang tidak perlu dari segi perubatan.
•    Pembelanjaan perubatan yang ditanggung oleh mana-mana badan/organisasi atau program perubatan dari mana-mana syarikat insurans dan Takaful.
•    Penjagaan peribadi, rehat pulih atau jagaan kebersihan, dadah yang tidak dibenarkan, kemabukan,pensterilan, penyakit venereal dan sekuelnya, AIDS (Sindrom Kurang Daya Tahan Penyakit) atau ARC (Kompleks Berkaitan AIDS) dan penyakit berkaitan HIV, dan apa-apa penyakit berjangkit yang memerlukan kuarantin oleh undang-undang.

NOTA
•    Premium bayaran untuk SmartMedic 200 'Stand Alone' tetap perlu dibayar walaupun anda telah disahkan doktor menghidap mana-mana dari 46 Penyakit Kritikal. Hanya Smart Medic 200 yang diambil bersama add-on Waiver of Contribution on Dread Disease (MTWCDD) dalam Takafulink sahaja boleh waive premium bulanan anda. Please take note ya!
•    Menaiktaraf Bayaran Bersama Bilik dan Makan – Jika Orang Yang Dilindungi dimasukkan ke dalam hospital padar kadar Bilik & Makan yang lebih tinggi daripada manfaat yang dia layak. Orang Yang Dilindungi hendaklah menanggung 10% daripada jumlah manfaat yang lain yang telah diterangkan dalam jadual faedah bagi setiap tuntutan. untuk contoh, sila refer link INI.
•    Faedah Keseluruhan yang berbayar dalam masa setahun hendaklah tidak melebihi Had Tahunan Keseluruhan.
•    Faedah Keseluruhan yang berbayar seumur hidup adalah tertakluk kepada Had Seumur Hidup.
•    Terma-terma dan syarat-syarat yang tepat boleh dirujuk kepada sijil perlindungan Takaful.



MOHD RIDZUAN ISMAIL
PERUNDING TAKAFUL
019-4666581